regie.jpg 

Zaterdag was ik aan de beurt. Een drukkend gevoel op de borst en een onplezierig gevoel. We zijn meteen naar de huisartsenpost in het ziekenhuis geweest. Daar duurde het behoorlijk lang voordat het echte onderzoek begon maar de conclusie was duidelijk: ik moest per ambulance naar de IC afdeling van een ander ziekenhuis.

Ik had het gevoel elke regie kwijt te zijn over mijn eigen bestaan. Het een volgde op het ander zonderdat ik er een speld tussen kon krijgen. Voordat ik het wist, lag ik aan de slangen, bellen, toeters, monitors en was ik overgeleverd aan pillen, prikken en bloeddrukmeters. Jahaa, de tweede dag wist ik het al, ik moet hier weg en ik ben dus ook naar huis gegaan.

Dat lag niet aan de artsen of de verpleegkundigen. Integendeel. Die mensen hebben alles op alles gezet op mij in leven te houden en daarvoor ben ik ze dankbaar. Maar het regiem van zoiets: ik kan er niet tegen. Misschien als ik me echt doodziek had gevoeld, misschien had ik dan minder weerstand gemerkt. Deze keer lag ik luidkeels te zingen met de liedjes op tv alsof ik niet expres een koptelefoon had op gekregen.

Ik liet ook mijn linker- met mijn rechtervoet gesprekken voeren over de omgeving en om half vier ’s nachts ben ik maar weer tv gaan kijken omdat ik niet slapen kon. Toen  bleek dat er op de buis alleen maar shit was, ben ik in het boek gedoken dat ik mee had genomen. Of liever: dat mijn oudste zoon voor me had opgehaald.

Ik vraag me nog steeds af of ik het echt aan mijn hart heb gehad want uit het onderzoek is dat niet gebleken. Maar wat was het dan? Stress? Inbeelding? Wanhoop? Ik weet het niet en in elk geval zijn de specialisten er niet achter gekomen op dat moment. Ook zij konden dus niet voorkomen dat ik de gezondheidszorg weer een paar dagen duurder heb gemaakt, nog afgezien van de peperdure pillen die ik heb meegekregen.

Giftig hoor dat spul, maar wel werkzaam voor iets. Behalve genezing kan ik er darm- en maagbloedingen van krijgen, nier- en leveraandoeningen en zelfs een hersenbloeding. O ja, ik maak ook nog kans op tintelend en doof gevoel in mijn ledematen. Tijd om de wandelschoenen uit de garderobe te halen dus. Geneesmiddelen, allemaal…

Het is de wanhoop die je als mens voortdrijft als je je overgeeft aan dat soort middelen. Wie gezond denkt kan toch met de beste wil van de wereld er niet toe overgaan zoiets door zijn strot te wurmen?

 De pillekens,

 Kaj Elhorst

 www.sairaramira.wordpress.com

www.mstwente.nl/apotheek/geneesmiddel/

www.uitwanhoopgeboren.nl

www.regieovereigenleven.nl