70_edited.jpg

Kortgeleden zat ik na te denken over de dood. Dat heb ik wel vaker. Niet dat ik dan in een depressieve bui ben of zo, helemaal niet juist. Denken over de dood doe ik als ik in een opperbeste bui ben. Anders moet je het niet doen. In een depressieve bui zou je haast zelfmoord plegen als je daaraan denkt. 

Maar goed, ik dacht over de dood na en zag mijzelf in een kist verdwijnen onder de grond. Toen schoot het door mij heen. Stel je nu eens voor dat je zelf niet door hebt dat je dood bent. Denk je eens in dat alleen anderen je dood vinden maar dat je jezelf bijvoorbeeld nog nooit zo fit hebt gevoeld. Je komt uitgerust op je werk en je merkt dat je stoel en bureau weg zijn gehaald. Je baan is met jouw verdwijnen wegbezuinigd. Je komt in het bedrijfsrestaurant en géén van je collega’s zegt iets tegen je. Ze zien je letterlijk niet staan.

Dat heeft dan ook wel weer voordelen want je kunt zo maar allerlei lekkernijen uit de schappen pakken zonderdat iemand het door heeft. Hooguit zal de overwerkte horecaman of -vrouw klagen dat de voorraden zo snel weg zijn en…dat de kas niet klopt. Niet dat je jezelf volpropt want je denkt wel degelijk aan het gevaar van overgewicht. Je weet immers niet dat je dood bent al begint je langzamerhand wel iets te dagen.

Er is namelijk geen enkele reden waarom je collega’s niets zeggen en waarom je vrouw en kinderen zo bedroefd bij elkaar zitten of juist doodleuk feestvieren. Langzaamaan krijg je het doodsbenauwd en ga je denken “ik wilde dat ik dood was”. En pas op dat moment dringt het definitief tot je door.

Nee, het lijkt me niets om opgeborgen te zijn in een kist terwijl je ontzettende trek krijgt in een harde mokka of een verse vlaai of een kroket. Geen bakker in de buurt alleen allerlei ongedierte dat zich naarbinnen wormt en een wat vochtige plantengeur. Het maakt me doodsbenauwd.

Tot ademens,

 Kaj Elhorst

 www.sairaramira.wordpress.com

 

Service

www.skepsis.nl/bde.html

www.bijna-doodervaringen.nl

www.katinkahesselink.net/theosofie_nl/bijnadood.html